2014. március 10., hétfő

Tanatológia Konferencia- vasárnap

    Értékes előadások, záró gondolatok, provokatív jövőkép, befele figyelés és csend... Ez adta meg a konferencia utolsó napjának ívét.

    Prof. dr. Szántó János, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum onkológusa előadásában kiemelte, hogy a beteget, különösen az onkológiai eseteket hollisztikusan kell kezelni: “Ne a leletet, hanem a beteget kezeljük!”. Mit, miért, meddig, milyen áron kezelünk?- ezen kérdéseket kell szem előtt tartani. A professzor úr a “meddig kezelni” kényes kérdésénél hangsúlyozta, hogy tisztázni kell: ki kiért van? - az orvos-e a betegért, avagy fordítva. Tudniillik a gyógyszergyárak támogatják az orvost az onkológiai kezelésben,  de lehet, hogy a beteg már rég nem kezelhető. És ilyenkor mit lehet tenni? “Ha már orvos nem tudsz lenni, próbálj meg ember maradni!”-volt a zárszó.
    Dr. Dégi L. Csaba, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem docense előadásában bemutatta a 2006-ban végzett hazai onkológiai betegek pszicho-szociális szükségletfelmérésének eredményeit. Előadásában hangsúlyozta, hogy a beteg fizikai szükségletei mellett a pszicho-szociális szükségletekre való figyelés védőtényezőként hat a depresszió, szorongás, stressz kialakulása ellen. Emeli a beteg életszínvonalát egy jól feltérképezett és kellő figyelmességgel követett psziho-szociális státusz. A felsorolt tényezők mérésére bemutatott érzelmi hőmérők kitöltése egy-két percnyi időt igényel az orvos és beteg részéről, viszont megbízhatóságuk igen nagy.
   Dr. Albu Sorin, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tanársegédje, palliativ orvoslással foglalkozó belgyógyász  fontosnak tartotta kihangsúlyozni az empátia és szimpátia közti különbséget. Az orvos feladata nem az, hogy együtt szenvedjen a betegével, és ebben tönkre menjen, hanem az, hogy legyen képes megállni a betegágy mellett, érzékelni a beteg szenvedését, és megerősíteni őt abban, hogy még a fájdalom ellenére is van esély emberi kapcsolatra.

Az előadások után egy összegzésre került sor, melyből idézni fogom előadóinkat úgy, ahogy ők fogalmaztak: Dr. Barabás Katalin: A Krisztusi “Ne féljetek!”-l búcsuzott. “Adj időt a betegnek! Adj időt magadnak! Amit a betegnek adsz, visszasugárzik rád.”- köszönt el Dr. Muszbek Katalin.Hosszútávon gondolkozzunk!”-bíztatott Dr. Daniela Moșoiu. Prof. dr. Szántó János zárszava: „Az a nagyszerű, hogy együtt csináljuk! Holisztikusan lássuk el a betegeket!”. “Tanultunk! Köszönjük! Együtt!”-fogalmazott tömören Dr. Nyulas Kinga. És végül Dr. Kovács Judit gondolatai: “Ahhoz hogy könnyen haljunk meg, éljünk teljes életet! Ahhoz hogy kommunikálni tudjunk a beteggel, gyakoroljuk!

“Aki halni tanul, élni tanul.” (Polcz Alaine) volt a konferencia mottója, és Szénégető István marosvásárhelyi plébános záró elmélkedése egy utolsó leckét adott erről. Az az őszintség, hogy egy pap is küszködik a halállal szembeni tehetetlenséggel, megnyitotta a hallgatóságot. Mégis miből merit erőt folyton, akár a barátját kell temetni, akár egy 10 éves gyereket? Elhiszi Jézusnak, hogy “Atyám házában sok hely van, ha nem így volna, megmondtam volna nektek.” (Jn 14,2), és erre alapozza az életét. Másrészt hogy áll a saját halálához? “44 évesen én már annyi mindent kaptam, a Jóisten annyi ajándékot adott, hogy meg sem tudom köszönni.” És a záró csend előtt még azzal bíztatott minket: “Ti végezzétek jól a dolgotokat! Tanulmányozzátok a sejteket, betegségeket, de Higgyetek!

Hadd zárjam Dr. Szabó Mónika főszervező kiértékelő gondolataival a tudósításunk: “Köszönet a meghívottaknak, hogy eljöttek, megosztották gondolataikat, köszönet a provokációkért, hogy az fogja lemérni a konferencia hatását, hogy mi fog megvalósulni, köszönet azokért, akik számonkérőként is jelen voltak, lesznek, köszönet az oktatásbeli tapasztalatokért!”

(azoknak a diákoknak a nevében, akikkel elbeszélgettem a napokban mondhatom, a konferencia már is így nagy érték, hogy mindarról, amiről az egyetemen nem esik szó, tanulhattunk, tovább gondolhattunk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése