2014. március 4., kedd

Tanatológia Konferencia-pénteki helyzetjelentés

(Ahogy ígértem, érkezünk élményeinkkel. A műhelyekről a  műfaji eltérése miatt majd külön bejegyésünk lesz. Íme, péntek! Köszönet Kovács Andinak értékes észrevételeiért).


A Szent Balázs Alapítvány által szervezett Tanatológia Konferencia Marosvásárhelyen úttörő szerepet vállalt a halál tudományának (korszerű) megközelítésében. A halál témája tabuként van jelen az orvosi egyetemen, az orvosi rendelőben, a belgyógyászaton, a sebészeten, az intenzív terápiás osztályon, otthonainkban, önmagunkban...
Mi a halál? Erre a kérdésre volt hivatott választ adni a konferencia I. napja.

A nyitó gondolatok után, Prof. Dr. Egyed-Zsigmond Imre, a MOGYE morfopatológia professzora a halál folyamatának patológiai vonatkozásait tárgyaló előadásában csillagászati dimenziókba helyezte az élet és halál jelenségét. A galaxisokra is érvényes atomfizikai törvények leképződnek és visszatükröződnek az ember mint biológiai lény sorsában: a természetben magukra hagyott rendszerek rendezetlensége állandóan növekszik. Így jut el az emberi szervezet a teljes rendezettség (az egészség) állapotából a rendezetlenség, az entrópia (a halál) állapotába. A halált már születésünk pillanatában magunkban hordozzuk. A szedercsírában ugyanis apoptosis révén pusztulnak el a belső sejtek, teret adván az embrió, majd magzat kifejlődésének. Az ujjak szintén a sejtek halálának, apoptosisának köszönhetően válnak szét. Ekként a programozott halál formál emberré és emberi fejlődésünk záloga. A világegyetem működésének és az ember biológiai létezésének ezen összehangoltsága megkérdőjelezi a természettudományos jelenségek véletlenszerű, felügyeletlen zajlását.
A halál misztériumának feloldása tehát nem tartozik orvosi/emberi hatókörünkbe. „A reanimáció illúziója, hogy a földi élet erőszakos meghosszabbítása győzelem a halál felett.” (Dr. Kerek István)   - nyomatékosította előadásában dr. Kovács Judit aneszteziológus és intenzív terápiás főorvos (MOGYE). A halál klinikai megközelítését megcélzó előadás a halált nem valaminek a jelenléteként, hanem valaminek a hiányaként, és e hiányhoz vezető folyamatként határozta meg. Felvillantotta azokat a kérdőjeleket, amelyeket a kérgi halál (a gyakorlatban nem használatos entitás) vet fel: perzisztens vegetatív állapot, apalliumos állapot, akinetikus mutismus kapcsán élesszük-e újra a beteget?, meddig tartsuk életben? Biológiai értelemben fenn tudjuk tartani ugyan az életet, de életértéket nem tudunk biztosítani. A kéreg működésének, így az életértéknek a hiánya alapját képezheti  a dementiaban szenvedő, az Alzheimer-kóros beteget és a magzatot érintő etikai kereszttűznek is.
Mi az életérték? Miben mérhető? Pénzben mennyit ér az életünk? Talán a halálnál is kényelmetlenebb témának minősült ez utóbbi, melynek kifejtésére dr. Lorenzovics László orvos-közgazdász vállalkozott. Az élet pénzben mérhető értéke egyenlő az egészségügy által egy főre eső anyagi ráfordítással. Az élet értéke (ilyen értelemben) matematikailag kiszámítható az adott országra jellemző GDP vagy átlagbér és a várható élettartam alapján. Az egészségügyi ellátásban tükröződő anyagi ráfordítás nem tudja tartani a lépést az orvostudomány technikai fejlődésével. Ez az életért küzdő kezelőorvost folytonos mérlegelésre, amolyan józan belátásra, a lehetőségekhez mért cselekvésre, erkölcsi szépérzékével való állandó viaskodásra kényszeríti.
Élet vagy halál? Örök ellentétpárként ismertük, holott ölelkezve kísérnek végig. Élet és halál! „Aki halni tanul, az élni tanul.”(Polcz Alaine) Aki az életet tanulmányozza, az nem kerülheti meg a halál tudományát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése