2014. március 5., szerda

Tanatológia Konferencia - szombati eszencia


Kommunikáció és ellátás halálközelben – így tudnám összefoglalni mindazt, amiről szombaton, a konferencia második napján hallhattunk, tanulhattunk.
A halálközelben talált beteg kapcsán a mindenkori segítő hajlamos a tevékenységét két végpont valamelyikében megjelölni: a (végleges) meggyógyítás és veszni hagyás végpontjában, holott harmadik út is lehetséges: a méltóságteli halál útja. Ennek ismerete nem kor-, hanem mesterségfüggő – tárta fel előadásában Dr. Kovács Dénes, a Szegedi Tudományegyetem klinikai pszichológusa. Elmondása szerint e harmadik út a pillanatnak szentelt jelenléttel van kikövezve. Gondolkodjunk mindig egy találkozásban, és ezt éljük meg egyedi alkalomként napról napra. A holnappal kapcsolatban legyenek szerény ígéreteink: „ha minden jól megy, holnap is találkozunk”. Tartsuk betegünket a jelenben, a jelenben ugyanis megszűnik a félelem...a megsemmisüléstől, a szenvedéstől, a haláltól és szeretteink elvesztésétől, a kompetencia hiányától, az őszinte kommunikáció hiányától...

Kommunikációnk legyen őszinte! - erre biztatott a Budapestről érkezett Dr. Muszbek Katalin, klinikai pszichiáter, a Magyar Hospice Alapítvány alapítóje és elnöke. - Hozzuk létre a tudomány labdáival zsonglőrösködő orvos  és az őt félve tisztelő beteg emberi találkozását. A jó orvos – beteg kapcsolat feltétele a bizalom, reális remények megfogalmazása, illetve az abban nyújtott segítség, hogy a negatív gondolatok pozitív fordulatot vehessenek a beteg tudatában. Az ehhez szükséges kommunikációs modellt hamarosan szintén közzé tesszük. A doktornő szívesen bocsátotta köztudomásra a www.ipos-society.org honlapot, ahonnan sok további információ szerezhető a témában. Ne feledjük, a betegünk csak egyetlen igazán komoly beszélgetésre vágyik, ezért időkrízisünk ellenére teremtsünk erre lehetőséget. Ez után percek alatt tudjuk közölni vele az újat.
Időkrízisben voltak a pestisjárvány megszámlálhatatlan áldozatait segítők is – világított rá Dr. Kovács Dénes -, ezért a haldoklókat „képregényszerű”, a Biblia szimbólumait felhasználó Ars moriendis táblákkal igyekeztek felkészíteni a halál folyamatára, jóllehet a 20. századi Elisabeth Kübler-Ross, a hospice szellemiség egyik kiemelkedő képviselője, a halál folyamatát e középkori táblákhoz hasonló stádiumokban írta le: tagadás, harag, alku, depresszió, elfogadás folyamatos ellenpólusai közt vergődik a lélek. A halál fejlődés, akárcsak a gyerek felnövése, iránya azonban ellentétes, dinamikája kiszámíthatatlan. A halál órája: „hora incerta”. E bizonytalanságból adódó félelem fokozza a szenvedést. A szenvedés több mint fájdalom. A szenvedést nem tudjuk csillapítani, csak a fájdalmat...
A fájdalomcsillapítás lehetőségeit ismertette Dr. Lohinszky Júlia. A jelenleg Budapesten élő klinikai onkológus Marosvásárhely szülőtteként, a Kultúrpalota gyermekeként „elfogódottan” kezdte szemléletváltó előadását, mely szerint: a morfin elleni félelem sok esetben alaptalan, a helyesen beállított morfinkezelés is lehet a fájdalomcsillapítás elsővonalbeli eszköze, valamint a rákbeteget krónikus betegként lehetne/kellene kezelni. Hangsúlyozta, a saját fájdalmával való foglalkozást konkrét feladatként kaphatja a beteg.
A fájdalomcsillapításon túl az emberhez méltó, a beteg igényeihez és a lehetőségekhez mért legjobb élet biztosítandó számára az utolsó pillanatig. Ez a hospice-ellátás célja – ismertette Dr. Muszbek Katalin. A hospice az élet háza (sok téves előítélettel ellentétben). Célja nem az élet meghosszabbítása, sem lerövidítése, hanem a fájdalom, a szenvedés, az egyedüllét megszünetetése, az életminőség javítása. A hospice eutanáziaellenes. Ugyanakkor nem célja valamely kuratív kezelés biztosítása. Az ellátás egysége a beteg és családja. Történhet a beteg otthonában vagy erre kialakított speciális  egységekben, minden esetben teljesen ingyenesen. Magyarországon legfeljebb 3x50 napra igényelhető. A működő 72 hospice-csoport az igényeknek mindössze 22,4%-át fedi le.
A romániai hospice-ellátás és a halálközelben levő betegek helyzetét Dr. Daniela Moșoiu, a brassói Transilvania Egyetem docense, a brassói Reménység Hospice Alapítvány elnöke tárta fel  A hallgatás összeesküvése (Conspirația tăcerii) című előadásában. A hallgatás összeesküvése nem más, mint megegyezés a hozzátartozók és az egészségügyi személyzet között, hogy nem közlik a diagnózist a rákos beteggel. Szeretetgesztusnak szánják a hozzátartozók, egy felmérés alapján azonban a betegeknek csak 5%-a nem szeretne tudni az esetleges rákbetegségéről. A család számára eleinte könnyebb a hazugság útja, de később, a terápiás stratégia megbeszélése esetén nehezebb visszatérni az igazsághoz. És miért egyezik bele ebbe az orvos? Saját tehetetlensége és az ember – mint tevékenysége alanyának – halandósága leplezéseként...önmaga előtt. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a betegek számára általában idővel nyilvánvalóvá válik, hogy betegségük gyógyíthatatlan, testük a hanyatlás útjáról visszafordíthatatlan.
Hogyan közöljük a beteggel a rossz hírt? (Ennek algoritmusát ld. a következőkben.) Erről és a tanatológia oktatás módszertanáról tartott előadást Dr. habil. Barabás Katalin, a Szegedi Tudományegyetem docense. A két féléves tantárgy kapcsán a hallgatókat pszichológiai traininggel vezetik be a halál tudományába, és egyetlen VI. éves hallgatót sem engednek ki úgy a padokból, hogy a rossz hírt ne tudja –a beteg személyiségét tiszteletben tartva – közölni, hiszen „Egyszerre kell megértetni az egészséget és a betegséget, az életet és a halált.” (Márai Sándor) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése