2014. március 13., csütörtök

"Kiváltság, hogy tehetetem."

A diakonisszák fenti jelmondatával zártuk csütörtöki Szent Balázs estünket, melyben a rózsaszín idealizmust mellőzve bepillantást nyerhettünk ebbe a valóságba, melyben a jelenlét valóban ajándék.


 (Pap Nóra mesél nekünk)
    Az újdonsült félévünk legelső Szent Balázs estjén olyan önmagukat „szabadúszó”-ként meghatározó lelkipásztorok meséltek nekünk hivatásukról és mindennapjaikról, akiknek fontosságáről kevés szó esik úgy orvosi, mint egyházi körökben. A mesélő, viccelődő, jókedvű urak, akikkel találkoztunk az est folyamán a város kórházlelkészei: Kórodi Csaba református- és Bakó Csongor római katolikus segédlelkész. 

     Éééés, tényleg, nálunk is létezik? Itt Romániában?! Én eddig őszintén csak filmekben láttam megvillantani magát a kórházlelkészt, aki jön a békés atmoszférájával, mindig mosolyog és beragyogja a betegek kórházi napjait. Örömmel vettem tudomásul, hogy a mi országunkban létezik ilyen állami munkakör, aminek van ám hivatalos, becsületes megnevezése is: klinikai lelkigondozó, aki a kórház alkamzottja. 

   Nos, de hogy lesz valakiből klinikai lelkigondozó? Mindkét lelkészünkre igaz, hogy a múltjukban személyesen érintve voltak. Mindkettőjük életében jelen volt egy  súlyosan beteg testvér. Így nem volt idegen a kórház és a betegséggel, beteggel való érintkezés is egészen testközeli volt. Tehát egyikük esetében sem véletlen, nem a sors műve, hogy jelenleg azt teszik, amit, hiszen Istennek mindannyiunkkal sajátos terve van, ahogyan Ők maguk is vallották, és Csaba lelkész szavait idézve „Isten nem küld oda, ahova nem készítene fel.” -alalpon a múltbeli „felkészítésük” is része a tervnek.  

    A kórházlelkész elsőrsorban a betegért van és nem csak a haldokló betegekért. Bár, mikor hívunk papot?! Ha a mama már a végét járja, és akkor a lelkész jötte maga után vonja a temetést is... Ami persze nincs rendjén. Elszomorít, hogy tényleg csak az utolsó pillanatainkban születik meg az igény a lelkésszel való beszélgetésre, hogy nem elég élő a hitünk ahhoz, hogy halálfélelmektől mentesen megszólítsuk a papot. Embereknek az a munkája, hogy segítsenek bennünket a Jóistennel való személyes kapcsolatunk fenntartásásban, mi pedig köszönjük szépen nem kérünk belőle... De hála Istennek vannak ellenpéldák, ami megnyugtat. Öröm volt felfedezni a lelkészek szemében a ragyogást ahogyan a jelenlétről beszélnek. Hogy vannak esetek, amikor sikerül a jelenlétükkel adni és a bizonyos „jó betegekből”, a munka kellős közepén töltekezni. Nehéz, de van, hogy megadatik: „Megtaláni azt a kegyelmi pillanatot, amikor labdába rúghatsz.” 

       A látottakból, hallottakból azt a következtetést vonhatom le, érdemes megbecsülnünk ezeket az értékes embereket, akik ugyan nem diplomás orvosok, mégis azt mondhatom gyógyítók, akik JELENLÉTe nélkülözhetetlen a kórházakban. Nem biztos, hogy kézzel fogható az eredmény, de biztos, hogy nem hiábavaló a munkájuk. És bár tényleg „nem éri meg”, anyagilag, a befektetett energia szempontjából, meg sorolhatnám, de küldetésünk van, ahogyan ennek a két embernek is és ez az, ami erőt kell, hogy adjon. 

     A végéhez közledvén pedig, a „Nehéz, de annál hálásabb.” munkáról (bár a lelkészeink nem panaszkodnak) mégis csak kiderült nem megy éppen olyan gördülékenyen, mint, ahogy történhetne. Lévén, hogy kevesen vannak e nagy és nemes feladat elvégzéséhez, szükségük van az önkéntesek segítségére, akik nem az ők munkájukat végeznék el, hanem a klinikák egyfajta feltérképezésében lenne szerepük és egyúttal mondhatnám szerepünk. Hát, segítsünk! Ha olyan beteggel találkoznál, akire ráférne egy jó beszélgetés, értesítsd valamelyik kórházlelkészt! (Bakó Csongor: 0745498134, Kórodi Csaba: 0723331317) Csak, ha esetleg bizonytalan vagy és megerősítésre vársz hát itt van : „ Ha úgy érzed, hogy Isten nem hívott, akkor tedd magad meghívottá.”( Szent Ágoston)
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése