2016. március 31., csütörtök

Gyermek szívvel - orvos szemmel


Ez év második Szent Balázs estjén az élet csodájáról, a világ legaranyosabb és legjátékosabb emberkéiről beszélgettünk el meghívottjainkkal Dr. Kiss Évával, nyugalmazott gyerekgyógyásszal, aki még mindig aktív tagja a gyerekorvosi közösségnek és Dr. Száva Iringóval, gyerek pszichiáter rezidenssel. Egy rövid, ismerkedő játék után belevágtunk a mindenki számára érdekes témába.


Az ember úgy képzeli el a tökéletes gyermekorvost, mint aki kedves, csendes, mosolygós...A gyerekek nem félnek tőle, a szülőket pedig megnyugtatják kedves szavai. Hogy voltak ezekkel az elvárásokkal és milyen vágyakkal vágtak bele a gyerekorvosi hivatásba?

Elsőként Dr. Kiss Éva adott ízelítőt nekünk arról, hogy hogyan is került ebbe a hivatásba: “Mindig is gyerekorvos akartam lenni, már gyerekként, mert szeretem a gyerekeket”.  Egyetemistaként az akkori rendszerben már a gyerekosztályon munkálkodott és rezidens éveinek első felében más megyébe volt kihelyezve körorvosként, majd néhány év múlva hazatért a gyökereihez.  Továbbá megjegyezte azt, hogy a gyerekorvos nemcsak gyógyítja a beteget, hanem ápolja is, mivel ez egy csodálatos pálya és aki ezt választja annak áldozatkésznek kell lenni, mivel számos lemondással jár a kis betegek javára. Dr. Száva Iringó: kisgyerek kora óta a gyerekgyógyászat volt az álma. Aztán rezidens képzése elején néhány hetet töltött a gyerek pszichiátrián ahol elbűvölte a gyermeki lélek szépsége, és gyermek pszichiáter szakosodásra váltott. Elmondása szerint gyerek pszichiáterként el kell határolódni a gyerek panaszaitól és erősnek kell maradni lelkileg.

‘’A szülővel való viszony, bizalom elnyerése, a hármas: orvos- szülő- gyermek kapcsolat.’’

Dr. Kiss Éva-Egy gyerekorvos szerint mindig kell legyen néhány kedves szava az orvosnak úgy a gyerekhez, mint a szülőhöz. Talán így a szülők elmondják azokat a fontos dolgokat, amelyeket egyébként nem szívesen osztanak meg az orvossal. A kezelés fontos része az is, hogy megnyugtassák a szülőt és elmagyarázzák neki, hogy mi fog történni és miért. Véleménye szerint a gyerekek sokkal közvetlenebbek mivel nem titkolóznak és bátrabban elmondják, elmesélik a velük történteket. Száva Iringó gyerek pszichiáter szerint nap mint nap találkozik olyan esettel, ahol a szülők nehezen fogadják el, hogy gyereknek pszichiátriai betegsége van. Elmondása szerint rengeteg időt kell szánni a szülőknek a magyarázásra, hogy elfogadják a gyerek betegségét és elindulhasson a gyógyulás. Sajnos ez a hármas orvos-szülő-gyerek kapcsolat nem áll fenn a szociális gondozásban részesülő gyerekek esetén, ami megnehezíti a gyógyuláshoz vezető utat.

A problémás gyerekekkel való bánásmód, módszerek.” 

Kiss Éva gyerekgyógyász két fontos dolgot emelt ki: türelem és idő. Ahogy elhangzott az előbbiek esetén is, hogy a hozzátartozók elmondása nagyon fontos és lényeges. Továbbá példákkal érzékeltette, hogy hol és mikor érdemes nyugtalan gyerekeknél fájdalomcsillapítást és nyugtatókat alkalmazni. Dr. Száva Iringó: általában a pszichiátriai betegek nyugtalanok, agresszívek, viszont még így sem szükséges minden esetben nyugtatók adása, inkább előnyben részesítik a kapcsolat létrehozását, építését és a játékosságot. Bizonyos kivizsgálások esetén viszont nélkülözhetetlen a gyógyszeres nyugtatás.

‘’Ha a szülő elhanyagolja a gyereket, akkor mit lehet tenni? Az orvos jogi hatásköre.’’

 Dr. Száva Iringó néhány szomorú esettel  magyarázta el a hallgatóságnak, hogy mi a teendő a családon belül elkövetett agresszió esetén. Sajnos nincs jól kiépítve a szociális hálózat, ezekben az esetekben nem mindig kap megfelelő segítséget a gyerek. Nincs elegendő hatásköre az orvosnak, de mégis mindig értesíteni kell a szociális hálózatot az agresszióról. Dr. Kiss Éva egy fontos dologra hívta fel a figyelmünket és pedig, hogy egy orvos minden döntését és munkáját dokumentációval támassza alá.

Miből merítik a mindennapokhoz a lendületet, a hosszan tartó türelmet?

Dr. Kiss Éva - játék, mosoly az, ami erőt ad, mert bár a gyermek az, aki szegényebbé, álmatlanabbá, fáradtabbá tesz, de nem lehet nélkülük élni. Száva Iringó szerint “gyönyörű, szép szakma” a gyerekgyógyászat, mert a gyerekekben rengeteg szeretet van és a mosolyuknál nagyobb elégtétel nincs is.



Egy kis csend után egy lényeges kérdés hangzott el mégpedig: ‘’Hogyan lehet a haláleseteket feldolgozni?”

Elsőként Kiss Éva gyerekorvos reagált és a dokumentációt emelte ki valamint, hogy a kezelés minden lépéséről, a betegség valós lefolyásáról az orvos értesítse a hozzátartozókat. Számára mai napig is a legnagyobb dicsőség, ha a gyerek mosolyogva távozik a korházból vagy más intézményből. Hozzátette azt is, hogy más lelkülettel, gondolatmenettel közelíti meg egy gyerekorvos a gyerek betegségeket akár a halált is ha családja és gyereke van. Dr. Száva Iringó: borzalmas feldolgozni egy halálesetet és az egész pszichiátria elgyászolja a beteg gyerek halálát. A gyerek pszichiátriában óriási hibának minősül, ha egy orvos nem veszi észre, ha egy gyereknek szuicid hajlamai vannak. Minden orvosnál, de főként a gyerekorvosoknál nélkülözhetetlen az empátia készég kialakulása, hangsúlyozták.

“Milyen tanácsokat, intéseket adnának leendő gyermekorvosoknak, szülőknek.” 

Dr. Kiss Éva azt tanácsolta minden fiatalnak aki a családot szeretne, hogy: ‘Az vállaljon gyerekeket aki nyugodt környezetet tud neki biztosítani’. Egy gyerekorvosnak mindig türelmesnek kell lennie és alázatosnak, semmire sem szabad kényszeríteni a gyereket, sem a szülőket. A másik lényeges dolog, amit kiemelt az a csapatmunka a gyógyítás során, mert a gyerek nem egyéni birtok. Dr. Száva Iringó ismét a dokumentációt hangsúlyozta, mert hamar változik a gyerekek állapota. Másfelől ő is kiemelte a türelmességet, kedvességet, játékosságot, de főként, hogy mindig jusson egy kis mosoly a gyerekeknek.

Albert Emőke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése