2018. május 7., hétfő

Szakváltás a rezidensképzés alatt


  Az áprilisi Szent Balázs esten egy kicsit a rezidens élet kulisszái mögé nyertünk betekintést. Arról beszélgettünk, hogy ha elkezdünk rezidensként dolgozni, és idővel bizonyossá válik, hogy nem az elkezdett szakterületen szeretnénk dolgozni, milyen lehetőségeink vannak a váltásra, milyen nehézségekbe ütközhetünk, és mi segíthet ezeken túllépni.
Meghívottaink, Salló Zsófia családorvos rezidens és Dézsi Ede belgyógyász rezidens, segítettek választ találni a megfogalmazódott kérdésekre.



Rengeteg tényező befolyásolhatja egy adott élethelyzetben hozott döntésünket, így az orvosok életében egyik legfontosabb döntést, a szakválasztást is. Az egyetemi évek végéhez közeledve még nem mindenki számára egyértelmű a további irány. Bár egyesek gyerekkoruk óta tudják, hogy mivel szeretnének felnőttként foglalkozni és mindvégig kitartanak emellett, van aki a szakválasztásra is határozatlanul megy és utolsó pillanatban hozza meg a döntést. Bármennyire véglegesnek is tűnik ez a döntés, előfordul, hogy akár egészségügyi, akár más személyes okból vagy egy külső tényező miatt nem tudjuk, vagy nem akarjuk folytatni az elkezdett pályát. Ilyenkor van, aki céltudatosan vág bele a szakváltásba, de van, aki csak hosszabb vívódás után tud egy új döntést meghozni. Ha már csalódtunk egy szakágban, nem könnyű valami újat kipróbálni, mert bizonyára megfordul a fejünkben a kérdés, hogy vajon tényleg jobb lesz az új szak, vagy az is csalódást fog okozni. Viszont, ha valaki már biztosan tudja, hogy az eddigi helyén nem érzi jól magát, és nem tudja magát hosszú távon elképzelni az adott szakon, érdemes inkább belevágni és váltani, mint tovább őrlődni.
Bár bonyolultnak tűnhet a szakváltás adminisztratív kerete, több út is létezik rá. Amíg a képzés elején tartunk, és főképp, ha egészségügyi okból szeretnénk váltani, akadálymentesen választhatunk egy másik szakot, amit a rezidens vizsgán elért pontszámunk megenged. Viszont ha már több évi képzés van a hátunk mögött, és váltani szeretnénk, egy járhatóbb út egy új rezidens vizsga letétele, amivel új helyet választhatunk.
Bár ilyen esetben csalódásként élhetjük meg, hogy az első választásunk mellett nem tartottunk ki, nem kell tabuként kezelni a szakváltás kérdését, hiszen ha ezt a megfelelő személyekkel osztjuk meg, sok jó tanácsot és segítséget kaphatunk, de nem szabad átesni a ló túloldalára sem, hiszen a végső döntést nekünk kell meghoznunk.


Az est témáját meghívottaink tanácsával foglalhatjuk össze: ha találtunk valamit, ami a szívügyünkké vált, érdemes kitartani mellette!

Köszönjük a meghívottaknak a készséget és a hallgatóknak az aktív részvételt.

Dr. Gencsi Márta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése